Geen communicatieadvies schrijven
maar direct de online dienstverlening optimaliseren

Geen communicatieadvies schrijven
maar direct aan de slag met de website

Voor een periode van anderhalf jaar was ik bij Gemeente Langedijk actief als interim functioneel en contentbeheerder bij Team Communicatie. Aanleiding van de opdracht was om de online dienstverlening te optimaliseren. Om dit integraal aan te vliegen, stelde ik een team samen van ambassadeurs die verbonden waren aan de vakafdelingen. Zo konden er duidelijke afspraken gemaakt worden over de publicatie van producten en informatie. Ik hoefde dus geen communicatieadvies te schrijven, maar ging direct vanuit draagvlak aan de slag.

Met elkaar konden ook de prioriteiten worden bepaald van de gefaseerde optimalisatie van de website. Ik werkte nauw samen met de applicatiebeheerder om het gebruikte cms te optimaliseren. Een paar behaalde resultaten:

 • Transformatie van archief naar toptakenwebsite
  • Van 3.000 naar 300 pagina’s
  • Van 434 naar 50 producten
 • Implementatie van toegankelijker afsprakenformulier
 • Beschikbaar maken van online formulieren, zoals de MOR, het contactformulier en aanvraag uittreksel basisregistratie, uittreksel burgerlijke stand, collectevergunning
 • Uitfasering redundante functionaliteiten met onnodige kosten
 • Strakkere workflow tussen de website en het Antwoordportaal van het KCC
 • Optimalisaties aan de hand van het usabilityonderzoek onder burgers (eens per kwartaal)
 • Minder eigen informatiebeheer, meer doorverwijzingen naar betrouwbare bronnen
 • Opzet en uitwerking van doelgroepgerichte ondernemerspagina’s.

Krista aan het woord:

“Karen heeft de kar getrokken in het vernieuwen en optimaliseren van onze website. Ze heeft in samenwerking met de vakafdelingen de menustructuur van de website aangepast en producten herschreven in eenvoudig Nederlands. Zo is er beter overzicht en een betere beleving voor bezoekers. Bovendien is er geen verouderde informatie meer en bestaat de website uit minder pagina’s.
Wij hebben gekozen voor de samenwerking met Karen, omdat we de vernieuwing van onze website projectmatig hebben ingestoken. Daardoor konden wij Karen tijdelijk inhuren met een gerichte opdracht. Ook wilden we graag dat er met een frisse blik naar onze website en interne werkprocessen gekeken werd.
Karen is strategisch sterk, maar ook praktisch. Zij is echt een aanpakker en kan goed met verschillende mensen samenwerken. Naast gedegen kennis van cms en SEO, heeft zij ook communicatieadviesvaardigheden en kan zij goed schrijven.”
Bezoek website Gemeente Langedijk

Heb jij een MKB en kun je hulp gebruiken bij je online communicatie?

Ik spreek graag de mogelijkheden met je door!